Blessurepreventie:
(
NGS, diploma 2010)

Blessurepreventie staat voor “ het gezonde lichaam gezond houden” en is gebaseerd op het vinden van de juiste balans tussen belasting (training) en de belastbaarheid van het lichaam
Tegenwoordig hechten steeds meer mensen waarde aan een goede gezondheid. Naast gezonder eten gaan ook steeds meer mensen sporten. Sportbeoefening heeft veel positieve effecten, maar is er zijn helaas ook negatieve effecten en dat zijn de sportblessures. Onderzoek heeft uitgewezen dat er jaarlijks in Nederland tussen de 2,5 en 3 miljoen sportblessures voorkomen, waarvan 40% zich onder medische behandeling moet stellen. Rond de 650.000 sporters brengen een bezoek aan de huisarts en 13.000 komen zelfs in het ziekenhuis terecht.

Door regelmatig te sporten, met de juiste trainingsmethode en voldoende hersteltijd wordt de kans op letsel kleiner. Veel blessures ontstaan wanneer iemand te snel te grote prestaties wil leveren waardoor spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd worden belast.

Bij een goede begeleiding door bv een (personal) trainer en sportmasseur worden symptomen van overbelasting tijdig opgemerkt en wordt er gezorgd dat de sporter deze eerste symptomen zelf leert herkennen. Ook zullen er herstelbevorderende maatregelen worden getroffen in de vorm van aanpassing van het trainingsschema, extra oefeningen, massages en indien nodig ondersteunende bandages of tape. Kleine aandoeningen zullen hierdoor in een vroeg staduim worden opgemerkt en behandeld, hierdoor zal een chronische en daardoor moeilijk te behandelen blessure in de meeste gevallen voorkomen kunnen worden.