Manuele Lymfedainage:
(NGS diploma 2009)

Naast het bloedvatenstelsel heeft het lichaam een tweede vaatstelsel: het lymfestelsel. Zoals er bloed door de bloedvaten stroomt, stroomt er gemiddeld zo’n 4-5 liter lymfe door het lymfestelsel. Het lymfestelsel ligt nagenoeg parallel aan de bloedvaten en is een open afvoerend systeem, dit in tegenstelling tot de bloedsomloop wat een gesloten circulerend systeem is.
Slagaders voeren bloed van het hart naar de weefsels en het merendeel hiervan wordt via aders weer teruggevoerd naar het hart. Een klein deel van de bloedvloeistof (serum) treedt uit de kleinste bloedvaten en komt als lymfevocht terecht in de weefsels.
Dit lymfevocht speelt een belangrijke rol bij het doorgeven van zenuwprikkels, het vervoer van hormonen, het uitwisselen van gassen (O2, CO2) en het transport van bouw- en afbraakstoffen van onze celstofwisseling. Deze processen via het lymfevocht worden ook wel "de waterhuishouding" genoemd. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfevaten en lymfeklieren) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Het lymfevocht in de weefsels wordt opgenomen door kleine lymfevaatjes (Capillaire) en verder getransporteerd via de grotere lymfevaten. Op kruispunten van lymfevaten bevinden zich de lymfeklieren. Deze lymfeklieren liggen dichtbij organen en op centrale plekken in de armen, benen en nek en worden ook wel de zuiveringsstations van het menselijk lichaam genoemd. Deze lymfeklieren beslissen welke stoffen er wel en welke er niet in de bloedbanen komen. De in de lymfeklieren aanwezige lymfocyten (“opruimers”) vallen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen aan en ruimen afvalstoffen en celresten op zodat de lymfe gezuiverd verder kan stromen. Uiteindelijk komen alle lymfevaten in het halsgebied samen in een tweetal vaten, de ductus lymfaticus dexter en de ductus lymfaticus thoracicus die elk op hun beurt weer uitmonden in een bloedvat waarna de lymfe opgenomen wordt in de bloedbaan
Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval.
Manuele lymfedrainage is een zeer rustige en zachte massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht in het lichaam (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfevaten af te voeren. Het afvoeren van vocht is belangrijk, omdat het bijvoorbeeld drukt op zenuwen, bloedvaten en/of spieren.
Het bijzondere van de therapie is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking  van het lymfestelsel maar vooral ook op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.