Tapen en Bandageren:

Het tapen en bandageren, wordt in de sportwereld veelvuldig toegepast vanwege hun directe effect. In principe is het bedoeld om de belastbaarheid van de sporter/ster te vergroten
De sporttape wordt in het algemeen gebruikt om de eindbeweging van een bepaald gewricht te beperken en rek op spieren, pezen, ligamenten en andere weke delen te verminderen. De tape zal hierbij dienen als kunstmatige spier, pees of gewrichtsband. Je maakt hierbij gebruik van kleefverbanden die niet elastisch zijn.
Bandageren is een methode om gekwetste structuren te fixeren en te ondersteunen. Je maakt hierbij gebruik van zwachtels die variëren van licht elastisch tot zeer sterk elastisch, poreuze en niet poreuze en wel of niet klevend.
Het doel van een tape of bandage kan zijn preventief, therapeutisch of als nazorg maar moet in alle gevallen deel uitmaken van een totaal behandelplan. Het is belangrijk om je te realiseren dat tapen/bandageren gewrichten kan beschermen maar dat het trainen van de stabiliserende spieren rond het aangedane gewricht het allerbelangrijkste is voor het goed functioneren.

Preventieve bandages: Als de belasting bij het sporten zo hoog zal zijn, dat er een verhoogd risico is om geblesseerd te raken. (bij grote krachten, top belastingen, terrein omstandigheden, enz.)
Therapeutische bandages: bij vroegsymtomen van overbelasting. (Reminderfunctie, verbetering van de doorbloeding, warmte, constant masserende werking)
Nazorg bandages: (vroegere blessures, te grote beweging uitslagen van gewrichten, verminderde coördinatie, houding verandering, enz.)

De reminderfunctie berust op het volgende principe:
Gewrichtsbeweging leidt tot huidverschuivingen. De aan de huid gekleefde (tape)bandage komt daardoor op spanning te staan met als gevolg rek op de huid. De huidsensoren geven deze informatie door aan het centrale zenuwstelsel. Men wordt zich bewust van de beweging, waardoor men eerder alert is op een juist bewegingsverloop.

Bij het tapen en bandageren, wordt de functie van het gekwetste gewricht  zoveel mogelijk behouden. Alleen die bewegingen die de schade kunnen verergeren worden door de gebruikte techniek beperkt. Daarom is het belangrijk de anatomie en de bewegingsassen van het desbetreffende gewricht goed te kennen. Daarmee is meteen gezegd dat het goed aanleggen van een tape of bandage gebeurt met kennis van zaken en met de juiste technieken, omdat een foutief aangelegde tape of bandage meer kwaad dan goed doet.